AA
X X
NEATCAP Web & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB
Bondepraktikan Juli
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
NE-AT Bondepraktikan Juli Minnesbot Juli

NEATCAP Web & NE-AT & ImpactPlus 131 CC & GKJ Handel AB & MJ:s & Karlssons Jarn & Hem o Trädgård & Alf Ljung
Bondepraktikan Juli
SURFERS Open this page in new Window SURFERS
Advertise on this website and you get about 100 000 pagewiew every month

If you like this page give FLATTR a click please

|Front|
*|Shop|
|Business|
*--Affiliate center
*--Poker
*--Advertise

|Online books|
*--Alf Ljung Blogg
*--Fängelsedagbok
*--Bondepraktikan
*--Matrecept.
*--Tips o Kuriosa.
*--Book division
|Picture|
*--Anim picture|
|Music|
*--Midi files
*--Wav Files
*--Music division
|Computer|
*--Free Font

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

Bondepraktikan
Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

Söker du andra böcker, Klicka här
Other books click here

Copyright NE-AT
All kopiering, eftertryck, publicering eller citat av dessa artiklar förbjuds, för närmare information eller för att ansöka om rätt att trycka, kopiera, publicera eller citera, kontakta oss på E-post. All överträdelse kommer att beivras och kan resultera i böter eller fängelse.

Denna bok kan köpas i tryckt form, eller som PDF Fil
Du beställer enklast genom att klicka på denna länk.Vulkan.se

NE-AT Bondepraktikan
Eller
Minnesbot för landtmän

Copyright

NE-AT

A division of Impact trading plus 131 c/c

 

Minnesbot

 

Juli

 

Jordbruksarbete

Omedelbart efter klöverskörden skall tvååriga klöverfält, som skall sås med vete till hösten, plöjas och harvas kort efter skörden och beredas för sådd. Ängarna skall skördas på gräs. Den rätta slåttertiden för nästan alla grässlag är innan de slutat blomma och innan gräset börjat sätta frö. De växter som planterats som grön gödning skall plöjas ned cirka en månad före det är tid att så. Om man planterat växter som fröväxter så skall dessa mogna före skörd. Timotej skall skördas då axen börjar ljusna och toppaxen börjar släppa frön, Klöver skall skördas då de flesta blommorna börjar bli svartbruna och är lätta att söndergnugga. Rödklöverfrö skall vara gulviolett, alsikeklöver mörkgrönt och frö av vitklöver skall vara brandgult. Ängskavlen skördas när axen börjar fälla, vanligen redan vid midsommar. Under första hälften av denna månad skall höstrapsen sås. I norra och mellersta Sverige skall sådd av gammal råg ske redan mot slutet av juli eller de första dagarna i augusti, i södra Sverige något senare. Efter regniga och kalla somrar bör rågsådden ske tidigare, efter torra och varma somrar senare. I det första fallet används helst gammal och i det senare fallet helst ny råg. Rågskörd och skörd av tidiga ärtor påbörjas de sista dagarna i juli eller de första dagarna i augusti. Kumminfrö är moget för skörd och skall samlas in mot juli månads slut.

 

Ladugården och stallet

Samma åtgärder som under maj månad.

 

Fjäderfäskötsel

Hönshuset, Äggläggningen börjar under denna månad att avta, och man bör inte försöka att förlänga tiden för äggläggning. I stället är det bättre att låta hönsen genom god och riklig föda få hämta krafter för att klara av ruggningen. På morgonen skall dom ha blötfoder, tillsatt med lite benmjöl, och vid fyratiden på eftermiddagen korn eller vete och något havre. Hönsen skall ha riklig tillgång på vatten. Kycklingarna skall aktas för regn och väta. Ohyra kommer gärna in i hönshuset vid denna tid, och för att undvika detta så skall halmen bytas ofta, och lite insektspulver skall strös i halmen. Sittpinnarna skall tvättas rena från spillning.

 

Ankor, Gäss och Kalkoner börjar under denna månad sin andra äggläggningsperiod.

 

Biskötsel

Samma skötsel som under maj.

 

Trädgårdsskötsel.

Köksträdgården och drivbänkarna. Ogräsrensning, uppluckring av jorden samt vattning är de viktigaste arbetena under denna period. Rensning och gallring skall ske där det erfordras av de plantor som satts ut på kalljord. Potatis och de kålsorter som har höga stockar skall kupas, pepparroten skall putsas. Det man kan så nu är endast rättikor som man skall vinterförvara, samt sådd av spenat, sallad, dill och rädisor för senare behov. Köksväxtplantorna skall redan vara utsatta på kalljord, men man kan även i denna månad plantera kålrötter, purjolök och selleri. De flesta kryddväxter skall skäras av och förvaras på ett luftigt ställe. Sticklök och schalottenlök är normalt färdiga att ta upp i denna månad.

 

Fruktträdgården Det viktigaste är att skydda frukten mot fåglar och andra skadedjur, samt att plocka bär. Jorden omkring träd och buskar, särskilt yngre skall hållas uppluckrad och ogräsfri. Spaljéträd skall bindas upp. De träd som ympats skall fortfarande skötas som under förra månaden. Okulering av tidiga sorter till exempel körsbärsträd skall påbörjas i slutet av månaden. De träd som man inte kvistat på våren skall beskäras i början av denna månad på de två till tre år gamla sidokvistarna. På körsbärsträd, lönnar med flera hos vilka blödning lätt uppstår, bör kvistning alltid ske under sommaren. I början av denna månad skall man ta sticklingar av en del buskväxter som skall sättas under glas. Före smultronen har mognat bör ett tunt lager halm bredas ut mellan plantorna, för att förhindra att frukten blir smutsig och ruttnar vid kontakt med jorden under regniga dagar. Revor skall fortfarande rensas bort, om man inte vill spara revor för att odla ett nytt land.

 

Blomsterträdgården och parken Riklig vattning av såväl blomstergrupper som nyplanterade träd skall vid torka göras en gång i veckan. Växter med höga stänglar skall bindas upp vid starka störar. Ogräs skall omsorgsfullt rensas bort och skadedjur skall utrotas. Gräsplaner skall slås var fjortonde dag samt vattnas rikligt vid torka. Frö av två och fleråriga växter sås i början av månaden, om detta inte redan skett. De två och fleråriga växter som man sått på våren, skall omplanteras, helst på särskilda sängar, eftersom dom inte blommar detta år. Först på senhösten eller påföljande år skall dom planteras på de ställen som de skall blomma. Hyacint och tulpanlökar skall tas upp varje år, när löven börjar gulna, och läggas på en luftig vind. Lök av narcisser, krokus, kejsarkrona med flera skall tas upp endast vart femte år, de år som man lämnar dem i jorden skall de vissna bladen skäras av och jorden luckras försiktig runt växterna. Utblommade fleråriga växter skall skäras av, utblommade ettåriga växter kan man byta ut mot andra, som för detta ändamål planterats i bänk eller på annan plats, och flyttas nu med jordklump. Mot månadens slut kan man börja ta sticklingar av sådana blommor som måste övervintra under glas.

 

Krukväxter i rum och växthus. Jorden skall hålla en jämn fuktighet, och växterna duschas varje kväll vid torr väderlek. Man bör dock komma ihåg att alltför riklig vattning ofta är skadligare för växterna än motsatsen. Fönsterväxter skyddas mot stark sol och bör få frisk luft dygnet runt. Då pelargoniorna blommat ut, skall dom beskäras starkt, och jorden i krukan skall hållas torr, tills de börjar skjuta skott igen, då de skall omplanteras. De avskurna kvistarna används till sticklingar. Rotknölar av cyklamenarter omplanteras när de börjar skjuta nya skott. Törnrossticklingar tas så snart rosorna blommat ut, och sticklingar skall även tas av en mängd andra krukväxter som kamelior, myrten, azaleor med flera av vilka det nu är rätt tid att sätta sticklingar. Frön av en del växter skall sås i slutet av månaden av de sorter som man vill ha blommande exemplar till nästa vår som primula, sinensis, cinerarior med flera. Man skall också så frön av reseda som då blommar på hösten. Yngre växter som växer hastigt, dracena, aralia, fuxia skall nu omplanteras i större krukor. De som skall blomma till hösten skall toppas, vattning skall ske varannan vecka, och gödselvatten är i detta fall mycket bra.

 

Fisket

Malen leker, Hummern lägger nu rom och byter skal. I mitten av månaden har kräftorna normalt bytt skal.

 

Följande fisksorter är bäst nu Gädda, lax, laxöring, rödspotta, sik samt under månadens senare halva sill.

 

Jakten

Morkullsjakt är tillåten under hela denna månad. Beckasin, svan, and, dock inte dykand, är jakt tillåten från och med den elfte juli i Malmöhus, Kristianstads, Hallands, och Blekinge län samt i övriga delar från och med den tjugoförsta. Svan är dock helt och hållet fridlyst i Stockholms, Västmanlands, Uppsala och Södermanlands län.

 

 

 

 

 

 

 


Boken köper du på Vulkan.se. Klicka på Vulkanloggan för att komma till Vulkan.se

Söker du andra böcker, Klicka här
Other books click here


Please visit some of the links below
Try out our toolbar!
Search the Web:

Din IP Adress.

AdlandPro Worlds Classifieds
Get Linked from 15,000+ sites with one click.


***********-->


***********-->
Buy Viagra
***********-->